Jak zadbać o czystość lodówki i chłodziarki?

Jak zadbać o czystość lodówki i chłodziarki?

Jest podstawowym sprzętem do przechowywania żywności i prawdopodobnie najciężej pracującym urządzeniem w kuchni. Nasze lodówki nie zawsze cieszą się uwagą, na jaką zasługują.

Planuj regularne czyszczenie

Twoja lodówka wymaga dokładnego czyszczenia co 3-6 miesięcy. Zacznij od opróżnienia całej żywności z lodówki. Bakterie mogą szybko się rozmnażać w temperaturze pokojowej , więc produkty mleczne, mięso i inne produkty spożywcze, które muszą być przechowywane w lodówce, należy umieścić w chłodnej torbie, zapakowanej w schłodzone bloki termosów. Dobrym pomysłem jest dokładne czyszczenie lodówki przed cotygodniowym dużymi zakupami, kiedy i tak będzie mniej jedzenia w lodówce. Do sprawdzenia czy lodówka lub chłodziarka sprawnie działa przydadzą się termometry bimetaliczne. Wyrzuć do kosza każdą żywność, która wyraźnie przeterminowała się, wszystko, co przekroczyło datę przydatności do spożycia, oraz wszelkie podejrzanie wyglądające słoiki, które zalegały od jakiegoś czasu.

Umyj półki i szuflady na żywność

Wyjmij szuflady z dna lodówki i wszystkie wyjmowane półki. Jeśli nie jest oczywiste, jak je wyjąć, przed rozpoczęciem zapoznaj się z instrukcją obsługi, aby dokładnie wiedzieć, jak to zrobić, nie uszkadzając niczego – pomoże Ci to również je założyć. Jeśli nie możesz znaleźć instrukcji obsługi, zajrzyj na stronę producenta swojej lodówki. Wszystkie komory chłodnicze, lodówki i ich instrukcje są dostępne w sieci. Następnie dokładnie umyj półki i pojemniki płynem do mycia naczyń i gorącą wodą z octem. Jeśli półki (lub inne wyjmowane części) są wykonane ze szkła , najlepiej najpierw pozwól im osiągnąć temperaturę pokojową, aby zmniejszyć ryzyko ich rozbicia w bardzo gorącej wodzie - pamiętaj, że zawsze możesz je umyć w zmywarce. Użyj wykałaczki, aby usunąć resztki jedzenia, które zebrały się na styku powierzchni półki i jej obramowania. Wypłucz półki i pojemniki czystą wodą, a następnie pozwól im wyschnąć naturalnie na ociekaczu lub wysusz czystą ściereczką i odłóż je na bok, jeśli ociekacz nie jest wystarczająco duży.

Oczyść powierzchnie zewnętrzne

Nie należy przeoczyć obszarów poza lodówką, takich jak uchwyt i obramowanie drzwi, gdzie drobnoustroje mogą gromadzić się w wyniku częstego kontaktu z rękami. W odpowiednie środki do mycia zaopatrzy cię hurtownia chemii gospodarczej. Jeśli masz chłodziarko-zamrażarkę z zamrażarką na dole, użyj końcówki szczelinowej odkurzacza , aby usunąć okruchy, które zebrały się w zagięciach uszczelki drzwi. Alternatywnie użyj sztywnej szczotki do zmywania, aby je usunąć. Przesuń róg lnianej lub bawełnianej ściereczki kuchennej zanurzonej w roztworze wody z octem wzdłuż zagięć, aby zapewnić higieniczne czyszczenie, a następnie użyj świeżego rogu ręcznika, aby wysuszyć uszczelkę drzwi.